Tkanka tłuszczowa nie jest sprawiedliwe traktowana przez ludzi, a przecież jest to istotny struktura każdego żywego organizmu. Problemem staje się jednak już jej nadmiar, związany z takimi schorzeniami, jak nadwaga oraz otyłość. Wówczas faktycznie można się zgodzić ze stwierdzeniem, że nadprogramowa tkanka tłuszczowa nie jest niczym dobrym i warto z nią powalczyć. Najlepsze efekty można osiągnąć poprzez dokładne poznanie swojego wroga. Wiedząc, jak działa i jak jest skonstruowany, można znacznie efektywniej go zwalczyć.
Jak pozbyć się tkanki tłuszczowej? Czy pomoże w tym tylko dieta i aktywność fizyczna?
Leptyna – hormon do walki z otyłością
Jeszcze do niedawna, bo mniej więcej do końca XX wieku tkanka tłuszczowa była traktowana jedynie jako magazyn energii oraz materia do pewnego stopnia osłaniająca ważne narządy wewnętrzne. W momencie odkrycia specyficznego hormonu, który produkuje, konieczne było znaczne zmodyfikowanie podejścia zarówno do tkanki tłuszczowej, jak i pełnionej przez nią roli.
Hormonem tym jest leptyna, produkowana w organizmie przede wszystkim przez komórki tłuszczowe. Jej rola jest w ciele wyjątkowo ważna – po jedzeniu dociera do ośrodka głodu i sytości, zlokalizowanego w podwzgórzu (mózg). Tam to właśnie leptyna, oddziałując na receptory, doprowadza do zahamowania łaknienia, co ogranicza dalsze przyjmowanie kalorii. W zdrowym organizmie hamuje nadmierny apetyt, aktywuje rozkład tkanki tłuszczowej i wpływa na metabolizm, przez co określana jest niekiedy jako hormon przeciwotyłościowy lub też hormon sytości.
Leptyna jest zatem hormonem wytwarzanym przez tkankę tłuszczową. Analizując to logicznie należy przyjąć, że im więcej komórek tłuszczowych w organizmie, tym więcej produkowanej będzie leptyny. To z kolei wiąże się z faktem, że receptory podwzgórza nawykają do stale podwyższonego poziomu leptyny, przez co przestają reagować na nią prawidłowo – nie wysyłają dalszych sygnałów dotyczących sytości. W ten sposób tworzy się zamknięte koło – osoba z nadmiarem tkanki tłuszczowej chce schudnąć, ale organizm w zaburzony sposób odbiera poczucie głodu i sytości, utrudniając pohamowanie łaknienia. Dochodzimy w ten sposób do jednego, całkiem prostego wniosku – dopiero skuteczne pozbycie się nadmiaru tkanki tłuszczowej pozwala na uregulowanie gospodarki hormonalnej i zachowanie szczupłej sylwetki.
Tkanka tłuszczowa odpowiada również za wydzielanie adiponektyny, związku wpływającego na zwiększenie wrażliwości organizmu na insulinę – mniejsze stężenia tej substancji zauważane jest chociażby u osób zmagających się z cukrzycą typu 2.
Tkanka tłuszczowa – czyli co?
Tkanka tłuszczowa nie jest już tylko magazynem dla komórek tłuszczowych – ponieważ uczestniczy w produkcji leptyny, należy traktować ją również jako narząd wydzielania wewnętrznego (pełni zatem całkiem poważną rolę w Twoim ciele). Tym, co odróżnia ją od pozostałych narządów tego rodzaju jest rozmieszczenie – tkanka tłuszczowa jest rozproszona (znajduje się niemal w każdym miejscu ciała), przy czym największe obszary zajmują okolice brzucha, ud, piersi oraz pośladków.
Sama tkanka tłuszczowa zbudowana jest z szeregu różnych komórek. Są nimi: adipocyty, preadipocyty, leukocyty, fibroblasty, monocyty i makrofagi. W strukturze tkanki tłuszczowej znajdują się ponadto komórki macierzyste SVF.
Rodzaje tkanki tłuszczowej
Jak wspomnieliśmy, tkanka tłuszczowa jest całkiem skomplikowaną strukturą, do tego można wyróżnić kilka jej rodzajów:
- biała tkanka tłuszczowa – zwana też żółtą tkanką tłuszczową, jest odpowiedzialna za magazynowanie trójglicerydów, które wykorzystywane są w przypadku wzmożonego popytu energetycznego,
- brunatna tkanka tłuszczowa – pełniąca funkcje termoregulacyjne – jej zadaniem jest wytwarzanie ciepła w przypadku spadku temperatury otoczenia, a następnie rozprowadzanie go po ciele do miejsc najbardziej narażonych na chłód, takich jaki chociażby układ sercowo – naczyniowy,
- różowa tkanka tłuszczowa – istotna w procesie wytwarzania mleka u karmiących matek.
Pomiędzy tkanką białą i brunatną można jeszcze wymienić formę przejściową, czyli tłuszczowe komórki beżowe.
Chociaż tkanka tłuszczowa owiana jest złą sławą, to nie można zaprzeczyć, że jest niezwykle istotna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warunkiem jej korzystnego oddziaływania jest prawidłowy poziom. U kobiet przyjmuje się, że tkanka ta powinna stanowić od 20 do 25% masy ciała, natomiast u mężczyzn granice te wyznaczono na poziomie 15-20%.
Do przyrostu tkanki tłuszczowej dochodzi na skutek wypełniania się komórek trójglicerydami, pochodzącymi z tłuszczów zarówno roślinnych, jak i zwierzęcych. Ich źródłem jest również wątroba, przekształcająca z pomocą insuliny cukry proste właśnie na trójglicerydy.
Redukcja tkanki tłuszczowej
Redukcją tkanki tłuszczowej określa się proces, w wyniku którego dochodzi do jej zmniejszenia się. Naturalną metodą na niwelowanie nadmiarowej ilość tkanki jest stosowanie zrównoważonej diety i ćwiczeń (mięśnie potrzebują ogromnych zasobów energii – im częściej ćwiczysz, tym więcej zgromadzonych zapasów wykorzystują).
W trakcie redukowania tkanki tłuszczowej dochodzi do pobierania nadmiaru zgromadzonych w adipocytach kwasów tłuszczowych. Nie dochodzi jednak do „zniknięcia” samych komórek tłuszczowych. Pozostają one na swoich miejscach, kurcząc się jedynie do mniejszych objętości. Całkowite zniszczenie komórek tkanki tłuszczowej nie jest jednak niemożliwe – wręcz przeciwnie, nowoczesne metody pozwalają na ich fizyczną redukcję poprzez zamrażanie tkanki tłuszczowej!
Zamrażanie tkanki tłuszczowej – czyli co warto wiedzieć o kriolipolizie
Skutecznym (i dosłownym) uderzeniem w komórki tłuszczowe jest niska temperatura! W CrioLife wykorzystujemy ją chociażby w zabiegu kriolipolizy kontrastowej. To innowacyjna technologia korzysta z reakcji organizmu na szok termiczny. Stosując urządzenie Afrodyta możliwe jest miejscowe redukowanie objętości tkanki – pod wpływem zmiany temperatur dochodzi do przekształcania się białej tkanki tłuszczowej w brunatną. Ta druga ulegnie z kolei naturalnemu zużyciu w czasie następnego zabiegu, by ogrzać obszar ciała poddawany działaniu niskiej temperatury.
Kriolipoliza może być przeprowadzana również z użyciem Cryo T-Shock, działającym bezpośrednio na powiększone komórki tłuszczowe. Skutkiem zabiegu będzie obumieranie adipocytów – usuwanych następnie naturalnie z organizmu (zwykle w ciągu miesiąca). Kriolipoliza to metoda umożliwiająca pozbycie się nawet do 40% miejscowej tkanki tłuszczowej! Nie wiesz, jak pozbyć się tłuszczu z brzucha? Wybierz kriolipolizę i niech siła zmrożenia będzie z Tobą!
A może drenaż?
Drenaż limfatyczny jest kolejną metodą na walkę z otyłością czy też, mówiąc ogólnie, z nadmiarem tkanki tłuszczowej. System Star Lymphactive wykorzystuje technologię presoterapii. Specjalne rękawy napełniane są powietrzem, które napiera na tkankę w wybranym miejscu ciała. Takie oddziaływanie na ciało przyspiesza przepływ krwi i limfy, łagodnie masuje skórę, a tym samym poprawia metabolizm.
Po przeprowadzeniu drenażu limfatycznego odczuwać będziesz przyjemną lekkość!
Wzmocnienie mięśni = szybka redukcja tłuszczu
Mięśnie są tkanką odpowiedzialną, między innymi, za zużywanie nadmiaru nagromadzonej tłuszczu. Spalanie zachodzi w nich nie tylko w trakcie treningu – stąd tak ważne jest, by pozostawały dość rozbudowane i regularnie wzmacniane. Wówczas, nawet w stanie spoczynku, będą aktywnie uczestniczyć w eliminacji tkanki tłuszczowej.
Stymulowanie mięśni za pomocą technologii prądów EMS (EMS Medico) to skuteczny, nieinwazyjny i bezbolesny sposób na efektywne pobudzanie mięśni do prawidłowego funkcjonowania.
W naszej klinice oferujemy następujące terapie redukujące nadmiar tkanki tłuszczowej: